Πώς βγαίνει το ελαιόλαδο;

 

έργο της Αφροδίτης

Διαβάστε παρακάτω τι έγραψαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μας...


Ο Παναγιώτης Π. μάς δίνει το ρεπορτάζ του με κάθε λεπτομέρεια...

 Οι ελιές έχουν πια μεγαλώσει πάνω στα λιόδεντρα. Οι εργάτες στρώνουν τα πανιά κάτω από τα δέντρα και με ειδικές χτένες ρίχνουν τις ελιές πάνω στα πανιά.

Αφού καθαρίσουν τις ελιές από τα κλαδιά, τις βάζουν σε τσουβάλια για να τις μεταφέρουν στο λιοτρίβι.

Στο λιοτρίβι οι καρποί της ελιάς μπαίνουν σε ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο βγάζει τα φύλλα και τα μικρά κλαδιά.

Μόλις καθαριστούν οι ελιές τοποθετούνται σε ειδικές δεξαμενές και πλένονται με καθαρό νερό.

Στη συνέχεια μπαίνουν σε ειδικό μηχάνημα, τον σπαστήρα που τις λιώνει. Ύστερα στον φυγοκεντρηστήρα ο οποίος αφαιρεί το κουκούτσι και στον διαχωριστήρα που διαχωρίζει το νερό από το λάδι.

Το λάδι είναι έτοιμο για να βγει στην αγορά.


 


Ο Θεολόγος περιγράφει τη διαδικασία από τον ελαιώνα μέχρι το γέμισμα των δοχείων.

Κάθε χρόνο από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο γίνεται η συγκομιδή της ελιάς.

Οι ελαιοκαλλιεργητές αφού στρώσουν πανιά στις ρίζες των δέντρων, χτυπούν τα κλαδιά με ειδικές ράβδους, ώστε να πέσουν οι καρποί πάνω τους.

Οι καρποί μαζί με τα φύλλα συγκεντρώνονται σε μεγάλους σάκους και μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο όπου γίνεται η επεξεργασία της ελιάς.

Στο ελαιοτριβείο το περιεχόμενο των σάκων ρίχνεται σε μία κυλιόμενη ταινία, ώστε να διαχωριστεί ο καρπός από τα φύλλα και τα μικρά κλαδιά.

Αφού καθαριστεί ο καρπός συγκεντρώνεται σε μεγάλα και πλατεία δοχεία για να οδηγηθεί στο πιεστήριο.

Εκεί ο καρπός θρυμματίζεται και πετιέται το κουκούτσι. Έπειτα πιέζεται το εξωτερικό περίβλημα από το οποίο προκύπτει το ελαιόλαδο.

Μετά τη συμπίεση του καρπού και τον διαχωρισμό του ελαίου από το νερό, ολοκληρώνεται η διαδικασία παραγωγής. Το ελαιόλαδο συλλέγεται σε ειδικά δοχεία κατόπιν αποθηκεύεται.


Το λάδι της Ελλάδας γραμμένο από τον Λάζαρο.

Οι ελαιοκαλλιεργητές το φθινόπωρο μαζεύουν τις ελιές τινάζοντας τα κλαδιά των δέντρων με τη βοήθεια ραβδιών.

Στο έδαφος απλώνουν μεγάλα κομμάτια υφάσματος πάνω στα οποία πέφτουν οι ελιές, για να τις μεταφέρουν ευκολότερα.

Κατόπιν τις μεταφέρουν στα ελαιουργείο, όπου τις πλένουν και ξεδιαλέγουν.

Σειρά έχει το ελαιοτριβείο, όπου καταλήγουν με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων, οι ελιές.

Στο προτελευταίο στάδιο οι ελιές πολτοποιούνται, για να οδηγηθούν στο τελευταίο επίπεδο.

Στο τέλος ο πολτός θερμαίνεται και βγαίνει μέσα από σωλήνες το ελαιόλαδο.





Η παραγωγή ελαιολάδου γραμμένη από την Κωνσταντίνα

Η παραγωγή ελαιολάδου ξεκινάει από το χωράφι Ο ελαιοπαραγωγός παίρνει ένα εργαλείο το οποίο ονομάζεται ελαιοραβδιστικό, με αυτό “χτενίζει” τα κλαδιά του ελαιόδεντρου.

Πριν από όλα αυτά σκεπάζουμε το χώμα με λινάτσες (ελαιόπανα). Μετά αφού οι ελιές έχουν πέσει ο ελαιοπαραγωγός τυλίγει τις ελιές μέσα στις λινάτσες.

Αφού οι λινάτσες έχουν γεμίσει τις πάμε στο ελαιοτριβείο το οποίο τις βάζει στο μηχάνημα που γίνεται διαλογή από τις ελιές με τα κλαδάκια.

Μετά τις πλένουν πολύ καλά και τις ετοιμάζουν για το πιεστήριο.

Αφού έχουν πλυθεί τις πηγαίνουν στο πιεστήριο το οποίο τις πατάει.

Μετά όλα αυτά ο ελαιοπαραγωγός βλέπει να βγαίνει το "χρυσό” υγρό, το λάδι.



 Η παραγωγή ελιάς στην Ελλάδα γραμμένο από τη Βάγια.

 Η παραγωγή ελιάς στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Το μάζεμα της ελιά ξεκινάει από το Νοέμβριο και τελειώνει τον Φεβρουάριο. Πολλές φορές το μάζεμα της ελιάς γίνεται παράλληλα με το κλάδεμα.


Οι εργάτες για να προστατεύουν τους καρπούς της ελιάς και για να είναι εύκολο το μάζεμά τους απλώνουν κάτω από τα δέντρα ελαιόπανα, μαζεύουν τις ελιές και τις μεταφέρουν στο ελαιοτριβείο.


Στο ελαιοτριβείο αδειάζουν με πολλή προσοχή τους καρπούς σε μηχανήματα που πρώτα τους ξεπλένουν με νερό και ύστερα τους χωρίζουν από τα φύλλα.

Οι καρποί αφού έχουν καθαριστεί πέφτουν σε μια μεγάλη δεξαμενή, στην οποία συνθλίβουν τους καρπούς.


Ο Δήμος περιέγραψε τη διαδικασία ως εξής:

Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει το φθινόπωρο και τότε ξεκινά το μάζεμα. Οι αγρότες χρησιμοποιούν το "χτένι" και στο έδαφος στρώνουν ένα δίχτυ για να πέσουν πάνω σε αυτό οι ελιές.

Μόλις συγκεντρωθούν τις μεταφέρουν στο ελαιουργείο. Εκεί τις πλένουν και τις ζυγίζουν. Μετά τις βγάζουν στον σπαστήρα που αλέθει τον καρπό και τον κάνει πολτό.

Κατόπιν αυτός ζεσταίνεται και γίνεται ελαιόλαδο.



Απ' την ελιά μέχρι το πιάτο μας...   από την Αφροδίτη.

 Οι ελαιοκαλιεργητές μ' ένα ειδικό εργαλείο ρίχνουν κάτω τις ελιές από τα δέντρα.

Απλώνουν κάτω στο έδαφος ένα μεγάλο δίχτυ για να τους διευκολύνει στο μάζεμα της ελιάς.

Μετά πηγαίνουν τις ελιές τους στο ελαιοτριβείο, όπου τις περνάνε από μία κυλιόμενη ταινία που τις διαχωρίζει από τα φύλλα τους.

Μετά πατιούνται σ' ένα μεγάλο τελάρο μέχρι να βγει το λάδι.

Στη συνέχεια το λάδι που έχει βγει, το ζεσταίνουν σε κατάλληλη θερμοκρασία.

Τέλος τα τοποθετούν σε δοχεία και τα πηγαίνουν σε διάφορα μαγαζιά προς πώληση.


 

Η Μαρία - Ειρήνη έγραψε τα παρακάτω:

Το φθινόπωρο, όταν ωριμάζουν οι ελιές, οι παραγωγοί τις μαζεύουν.

Οι ελιές μαζεύονται σε μεγάλα τσουβάλια.

Αυτά τα τσουβάλια τα πηγαίνουν στο εργοστάσιο και τα τοποθετούν στις μηχανές.

Το μηχάνημα ξεχωρίζει τις ελιές από τις οποίες θα γίνει λάδι.

Οι εργάτες ρίχνουν τις ελιές στο μηχάνημα πιέζει και τις πιέζει δυνατά. Σε λίγη ώρα το λάδι αρχίζει να τρέχει στα δοχεία.



Ο Άγγελος έγραψε τα εξής:


           Στην αρχή κάποιος εργάτης χτυπάει με ένα ξύλο τα κλαδιά του δέντρου για να πέσουν οι ελιές πάνω σε ένα δίχτυ.

          Έπειτα  τοποθετούν τις ελιές μέσα σε ένα σακί με δίχτυ.

          Μετά  πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί αδειάζουν τις ελιές και τις καθαρίζουν.

         Στη συνέχεια τις επεξεργάζονται και στο τέλος βγαίνει το λάδι.



Η Μαριλένα μάς ονομάζει με τη σειρά τα βήματα για την παραγωγή του ελαιόλαδου:

Πρώτα οι εργάτες τινάζουν τις ελιές από τα δέντρα.

Έπειτα μαζεύουν τις ελιές σε σακιά.

Κατόπιν καθαρίζουν τις ελιές από τα φύλλα.

Πλένουν τις ελιές.

Ακολουθεί σπάσιμο και άλεση του καρπού με μηχανές.

Τέλος έρχεται  ο τελικός διαχωρισμός του λαδιού από το νερό.



Τελευταίο το ρεπορτάζ του καλού μας δημοσιογράφου, Αλή που μάς γράφει τα εξής:


Πρώτα μαζεύουμε τις ελιές που βρίσκονται στα δέντρα.

Μετά τις βάζουμε μέσα σε τσουβάλια.

Ύστερα οι ελιές πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο και μπαίνουν σε μηχανές. Εκεί οι ελιές λιώνονται και προχωρούν για να βγει το λάδι.

Στο τέλος γεμίζουμε τους τενεκέδες και τα μπουκάλια μας με ολόφρεσκο ελαιόλαδο.














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις